LOMNIČKA: V takmer výlučne rómskej obci zrekonštruovali jednu z budov ZŠ s MŠ

02.02.2012 Stará Ľubovňa

Lomnička 2. februára (TASR) – V takmer výlučne rómskej obci Lomnička, okres Stará Ľubovňa, dnes slávnostne otvorili zrekonštruovaný areál materskej a základnej školy. Náklady na obnovu priestorov sa podľa riaditeľky ZŠ s MŠ Jany Hanečákovej vyšplhali na takmer 1,5 milióna eur. Obec získala financie na opravu školy z Európskej únie.
Za spomínanú čiastku sa kompletne zrekonštruovala jedna z piatich budov, kde bude sídliť materská škola a jedáleň. \"Okrem toho sa v ostatných budovách vymenili staré stoličky, staré lavice, tabule, zriadili sme aj počítačovú učebňu, vytvorili sa dve jazykové triedy a máme aj nové interaktívne tabule,\" doplnila Hanečáková. V škole sa podarilo aj znížiť energetickú náročnosť, keďže sa elektrické vykurovanie zmenilo na vykurovanie pomocou biomasy. \"Máme kotolňu na biomasu, podstatne sme znížili náklady na prevádzku všetkých piatich budov,\" zdôraznila riaditeľka.
V obci čakali osem rokov, kým sa podarilo zrekonštruovať spomínanú budovu. Samotné práce na obnove trvali viac ako rok, s rekonštrukciou sa začalo v roku 2010. Z Regionálneho operačného programu Školská infraštruktúra získala obec 80% z celkových nákladov, 15% šlo zo štátneho rozpočtu a 5% prispela samotná obec.
\"Momentálne máme 300 žiadostí o umiestnenie detí do materskej školy, 75 detí päť a šesťročných je zapísaných do materskej školy, ak by bola materská škola plne organizovaná, bolo by ich tam 320,\" upozornila Hanečáková. Do ZŠ a špeciálnych tried v Lomničke momentálne chodí 690 detí. V školskom areáli je potrebné ešte vybudovať telocvičňu a triedy praktického vyučovania. \"I na to už máme spracovanú projektovú dokumentáciu a vydané je aj stavebné povolenie, ako vždy nám na to chýbajú peniaze,\" dodala Hanečáková.
Predškolská výchova, a to hlavne v marginalizovaných rómskych komunitách, je podľa prednostky Obvodného úradu v Starej Ľubovni Zity Pleštinskej veľmi dôležitá. \"Určite táto materská škola napomôže k výchove mladých rómskych detí, aby potom dostali väčšiu šancu v základnej škole. Základom vzdelávania členov rómskej komunity je vzdelávanie v škôlkach, máme pozitívne príklady napr. v Jakubanoch, deti tu získavajú základné návyky,\" zdôraznila Pleštinská.
 

Vyberte región